Man regner med at rasen har oppstått ved at rike damers selskapshunder har reddet seg i land på Madagaskar ved skipsforlis og krysset seg med lokale terriervarianter. Coton hører inn under Bichon- gruppen, men har f.eks. Bedlington Terrier og derav whippet i seg. De første hundene ga opphav til en rase som nå er utdødd - coton de réunion, også kalt madagaskarhund. På grunnlag av denne rasen oppsto coton de tuléar.

Pelsen har en bommulsaktig konsistens, derav navnet coton de tulear som betyr bomull fra Tulear, som er en havneby på Madagaskar.

Coton er en typisk miniatyr- og selskapshund; morsom og hengiven. De er raske, intelligente, lekne, røytefrie, og allergivennlige. De er meget sterke, friske og lever lenge. Rasen har få sykdommer. Pga deres noe spesielle vinkler i bena, har de en egenartet måte å gå på. De har også en buet rygglinje, lik en bedlington terrier.

De krever daglig børsting. De har en nesten selvrensende pels, som gjør at skitten kan børsts ut når pelsen er tørr, såfremt man ikke vasker den i stykker. En coton skal ha naturlig lang pels og skal ikke klippes hvis den skal stilles ut.

Rasen er lettlært, og egner seg derfor godt til lydighet og Agility. Coton de Tulear blir ofte omtalt som klovnen blant hunder, pga av sitt glade og morsomme temperament. Coton de Tulear er også en robust hund i den forstand at du godt kan ta din coton med på lange lange turer i skog og mark. Rasen er ikke tallrik, men har i de senere år vakt internasjonal interesse, og ser ut til å være på vei oppover.

Ta gjerne en titt på denne korte dokumentaren som Animal planet har laget om rasen:

Dogs 101:Coton de tulear

Rasenstandarden kan leses her.

(Kilde:canis.no)